Hoe verzorg je je lichaam en spieren na het sporten .

 

LICHAAM EN SPIEREN VERZORGEN NA HET SPORTEN

Tijdens het sporten worden je spieren en je lichaam zwaar belast. In feite beschadig je je spieren tijdens de inspanning. Het is pas in rust dat ze zich herstellen en zelfs groeien. Die rustperiode is dus essentieel voor de gezonde sporter. Je stopt ook best niet te bruusk met sporten. Lichaam en spieren verzorgen na het sporten is dus zeer belangrijk. Enkele cool down oefeningen na de inspanningen verbeteren het herstelproces.

Maar rust is niet het enige wat telt. Spieren herstellen sneller wanneer de bloeddoorstroming wordt gestimuleerd. Dat kan bijvoorbeeld door een warme douche, bad of een massage. Zo zal er sneller zuurstofrijk bloed naar je spieren stromen wat het herstel bevordert.

Het is echt belangrijk dat je je lichaam en je spieren voldoende rust geeft vooraleer je weer gaat sporten. Wanneer je die te snel worden belast zullen de beschadigingen elkaar opstapelen met misschien wel grotere kwetsuren tot gevolg.

Je kan natuurlijk sneller weer komen sporten, maar dan bij voorkeur voor andere spiergroepen. Spreek er ons gerust over aan. Wij hebben een erg uitgebreid aanbod aan programma’s en kunnen ook steeds een programma op maat voor je maken.

DE JUISTE VOEDING IS ESSENTIEEL

Gun je spieren de juiste bouwstoffen en eet meteen na het sporten eiwitrijke voeding.  Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een smoothie, yoghurt of een ander melkproduct. Ook met koolhydraten doe je je spieren meteen na de inspanning een groot plezier.

Uiteraard heeft je lichaam ook daarna het meeste baat bij gezonde voeding. Blijf voldoende eiwitten eten, maar vergeet ook geen vezels, groenten en fruit op het menu te zetten. En vooral: eet vers. Bewerkte maaltijden die je zo in de winkel koopt zitten vaak vol suikers, vetten en andere stoffen die je lichaam niet te veel nodig heeft.

Drink ook voldoende! Uiteraard is water steeds de beste keuze maar ook thee en (beperkt) koffie kunnen geen kwaad. Vermijd zoveel mogelijk gesuikerde frisdranken en drink na het sporten zeker geen alcohol want dat zorgt net voor afbraak van het spierweefsel in plaats van de herstelling ervan.

Je spieren en lichaam verzorgen na het sporten is dus noodzakelijk om gezond in beweging te blijven.

Technofit team